Sell Hack is een nieuwe programmaatje waarmee je de e-mailadressen van personen kunt achterhalen waar je geen connectie mee hebt op LinkedIn. Handig voor verkopers en jammer als je wanhopig probeert te ontkomen aan verkoopspam in je mailbox.

Alyssa Bereznak van Yahoo Tech schrijft maandag in haar column over de addertjes onder het gras van deze plug-in voor de internetbrowsers Chrome, Firefox en Safari.

Sell Hack is gratis, maar vanaf het moment dat je de extensie hebt geïnstalleerd slaat het programma persoonlijke informatie van jou en je LinkedIn-connecties op. Wat het bedrijf met deze informatie wil doen, is volgens columnist Bereznak nog niet duidelijk.

Hoe werkt SellHack?

Dit is de uitleg die Sell Hack zelf geeft:

“Je installeert de extensie in je browser en vanaf dat moment zie je bij ieder bezoek aan een Linkedin-profiel de ‘Hack In’-button. Als je op de button klikt, vergelijken we het profiel met onze databronnen. Vaak weten we dan zeker dat we het goede e-mailadres hebben gevonden en laten het adres aan je zien. Soms kunnen we het e-mailadres niet met zekerheid bevestigen. In dat geval kunnen we je een aantal potentiële e-mailadressen geven, zodat je zelf verder kunt onderzoeken welke van de adressen klopt.”

Sell Hack 'hackt' dus niet LinkedIn om de e-mailadressen te achterhalen, maar doorzoekt gegevens die publiekelijk beschikbaar zijn op het internet.

Reden tot bezorgdheid voor LinkedIn

Voor LinkedIn is de komst van Sell Hack geen goed nieuws, want het sociale platform voor zakelijke relaties verdient zijn geld met de verkoop van Premium-accounts die wél toegang geven tot e-mailadressen van personen waar je geen connectie mee hebt.

LinkedIn laat dat niet zomaar gebeuren. Het socialemediabedrijf laat aan BuzzFeed weten dat het van plan een brief te sturen, waarin het Sell Hack oproept om onmiddellijk te stoppen met het aanbieden van de dienst. Doet het dat niet, dan gaat LinkedIn over tot juridische stappen.

Woordvoerder Krista Canfield van LinkedIn raadt leden van het zakelijke netwerk aan om Sell Hack "onmiddellijk te verwijderen" en Sell Hack te vragen om alle data te verwijderen. "Wij raden LinkedIn-leden aan om zichzelf te beschermen en voorzichtig te zijn met het downloaden van plug-ins of apps van derde partijen", aldus Canfield. "Vaak, zoals het geval is bij Sell Hack, kunnen plug-ins jouw privégegevens van LinkedIn uploaden zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven."

Lees ook

LinkedIn stort zich op China, waar Facebook geblokkeerd is

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl